CLASIFICAREA NICE ÎN SCREENING-UL CANCERULUI COLORECTAL

Clasificarea NICE este o repartizare sistematică pe tipuri utilă în vederea diferențierii polipilor de colon, care se bazează pe Narrow Band Imaging (NBI). NICE este un acronim pentru „NBI-International Colorectal-Endoscopic”.

Clasificarea NICE include culoarea, modelul vascular, precum și structura suprafeței, pentru a permite distincția endoscopică între polipii hiperplazici și adenomatoși.

Tipul 1 este caracteristic pentru polipii hiperplazici. Culoarea polipilor este mai strălucitoare și mai asemănătoare cu suprafața din apropiere. Nu pot fi identificate modele de vascularizație sau doar vase de sânge izolate, dar nici modele vasculare. Suprafața prezintă puncte întunecate sau luminoase de aceeași dimensiune.

Tipul 2 este caracteristic pentru adenom. Culoarea polipilor este mai închisă (maro) decât a împrejurimilor. Modelul vascular prezintă vase de sânge maro mai groase și o zonă centrală luminoasă.

Tipul 3 este reprezentat de tumori maligne, respectiv carcinom submucos. Culoarea acestuia este mai închisă decât a împrejurimilor; este maronie, uneori amestecată cu pete mai luminoase. Modelul vascular arată zone de vase de sânge întrerupte sau lipsă. Suprafața este amorfă sau nu prezintă un model de suprafață obișnuit.