Consimțământul informat al pacientului este un act cu implicații etice, juridice și medicale ce are ca scop informarea clară și ulterior acceptul pacientului pentru efectuarea intervenției terapeutice la care va fi supus. Acest acord este obținut după citirea cu atenție a datelor medicale care se află în consimțământul informat și după discuția cu medicul specialist în care trebuie clarificate toate nelămuririle legate de riscuri, pregătirea pentru intervenție, manevra terapeutică, posibile complicații.
Consimțământul informat pentru colonoscopia diagnostică/terapeutică are în componență următoarele rubrici:
- Datele personale ale pacientului (nume, prenume, CNP, telefon, domiciliu);
- Informații generale legate de colonoscopie;
- Modul de pregătire pentru colonoscopie;
- Informații legate de patologiile asociate și medicația urmată acasă (alergii, patologie cardiacă/pulmonară, diabet zaharat, medicație anticoagulantă sau cea pentru diabet zaharat)
- Scurtă prezentare a procedurii ce urmează a fi efectuată;
- Date legate de anestezia utilizată (dacă este cazul);
- Riscurile colonoscopiei precum sângerarea (1-2% din cazuri), perforația (0,1-0,3% din cazuri) și sindromul de coagulare postpolipectomie (0,5-1%).
Cele mai multe dintre complicațiile apărute în timpul intervenției pot fi rezolvate într-o etapă imediat următoare.
După înțelegerea clară a necesității efectuării colonoscopiei diagnostice sau terapeutice (care asociază și anumite metode de tratament endoscopic, de exemplu polipectomia), precum și a posibilelor riscuri asociate acesteia, pacientul va semna consimțământul informat pentru efectuarea procedurii.