DESPRE COLON

  • Are o lungime de aproximativ 1.5 m.
  • Are mai multe componente: apendice, cec, colonul ascendent, transvers, descendent, sigmoid și rectul cu canalul anal.
  • Are două unghiuri: hepatic și splenic.
  • Este format din mai multe straturi: mucoasă, submucoasă, musculară și seroasă.
  • Are două mișcări: mișcarea de amestec și mișcarea de propulsie. Aceste două miscari sunt realizate de cele două plexuri nervoase proprii colonului: Meissner și Auerbach.
  • Colonul drept –  are ca rol digestia predominantă a glucidelor prin procesul de fermentație.
  • Colonul stâng – îndeplinește digestia predominantă a proteinelor prin procesul de putrefacție.
  • În corpul uman, în special la nivelul colonului, există de zece ori mai multe celule microbiene (microorganisme precum bacterii, fungi, virusuri, Archaea) decât numărul total de celule umane din corpul nostru.
  • Și de până la 150 de ori mai multe gene microbiene decât genele umane.
  • Cele trei încrengaturi dominante de bacterii intestinale sunt Firmicutele, Bacteroidetele şi Actinobacteriile.
  • Microbiota diferă de la o regiune a intestinului la alta. Concentraţia de microorganisme creşte de la stomac la rect, atingând în colon peste (1011-1012) bacterii/g materii fecale.
  • Fiecare dintre noi are în colon peste (15000) de specii de microorganisme, care contribuie la menţinerea echilibrului şi ne protejează prin procese de rezistenţă şi regenerare.