Despre Proiect
Titlu proiect: Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal
Cod proiect: POCU/756/4/9/136442
Lider: UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE din CRAIOVA
Partener: ASOCIAȚIA MEREU PENTRU EUROPA
Localizare proiect: Sud-Vest Oltenia (Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinți)
Perioada implementare: noiembrie 2020 – decembrie 2023
Proiectul ``Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal`` va fi implementat în regiunea SV Oltenia și va avea impact asupra unui număr de 50010 persoane, care vor participa la screening-ul pentru identifcarea persoanelor cu risc standard de cancer colorectal, din care 2183 de pacienți (4.37% din grupul țintă) vor beneficia de servicii medicale de endoscopie digestivă inferioară (colonoscopie).
Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului
Facilitarea accesului populatiei din Regiunea Sud Vest Oltenia la servicii medicale de înaltă calitate, orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale.
Obiectivele specifice ale proiectului
1. Informarea si constientizarea a cel putin 60000 de persoane cu domiciliul in Regiune S-V Oltenia de importanta si necesitatea participarii la serviciile de screening al cancerului colorectal.
2. Participarea a cel putin 50010 persoane la screening-ul pentru identifcarea persoanelor cu risc standard de cancer colorectal.
3. Furnizarea de servicii medicale de endoscopie digestiva inferioara (colonoscopie) de control la pacienții testați pozitiv la testul de hemoragii oculte sau pentru cei identificați ca având risc crescut de cancer colorectal urmare a anamnezei pentru cel putin 2183 de pacienti (4.37% din grupul tinta).
Grupul tinta va fi alcatuit din 50.010 persoane cu domiciliul in regiunea SV Oltenia, cu vârsta cuprinsă între 50-74 ani la data intrării în intervenție.
Cel putin 60% din persoanele din grupul tinta provin din medii sociale dezavantajate/grupuri vulnerabile. În vederea identificării persoanelor din grupul țintă (GT) ce vor fi informate și ulterior îndrumate către serviciul de screening oferit în proiect, vor fi luate în considerare o serie de caracteristici astfel încât să fie accesate acele grupuri de persoane cu o probabilitate mai mare de a avea cancer colorectal (CCR).
Nevoile grupului tinta au fost identificate de catre expertii Solicitantului - Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova in cadrul proiectului: ``Programe de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal - etapa I``.
Conform recomandărilor ghidurilor internaționale, grupul țintă pentru screening va fi reprezentat de persoane cu vârste începând de la 50 la și până la 74 de ani, asimptomatice, cu o speranță de viață de minim 15 ani. Acesta nu va include – pesoane deja inscrise într-un program de screening pentru cancer colorectal, persoane cu istoric de polipi colonici, persoane cu istoric de boala inflamatorie intestinala, sindroame ereditare cu risc crescut de CCR – ex. Sd Lynch, polipoza adenomatoasă familială.