EXPLORAREA IMAGISTICĂ A CANCERULUI COLORECTAL

Colonoscopia este investigaţia de primă intenţie, deoarece permite atât localizarea leziunii/leziunilor, prelevarea de biopsii pentru diagnostic histopatologic, cât și un eventual abord terapeutic al leziunilor rezecabile endoscopic. Nu trebuie omis faptul că un procent de 2-6% din tumori pot scăpa diagnosticului colonoscopic. Odată leziunea depistată, se prelevează biopsii pentru diagnostic de certitudine, iar în cazul leziunilor potenţial rezecabile, se evaluează posibilitatea rezecţiei endoscopice.

Radiografia abdominală simplă furnizează o serie de date extrem de importante care dirijează algoritmul metodelor ulterioare de investigație.

Irigografia este o metodă de vizualizare radiologică ce are rolul de a evidenția prezența unei eventuale tumori a colonului. Această procedură constă în administrarea substanței baritate și urmărirea sub ecran a progresiei substanței de contrast, după o prealabilă pregătire a pacientului pentru acest tip de examinare.

Computer-tomografia (CT) permite vizualizarea colonului asemănător colonoscopiei reale. Este necesară pregătirea colonului similar colonoscopiei.