HEMOSTAZA TERMICĂ – METODĂ DE OPRIRE A SÂNGERĂRII POST-POLIPECTOMIE

În majoritatea cazurilor, sângerarea care apare după rezecția endoscopică a polipilor poate fi oprită prin metode endoscopice. O altă metodă eficientă utilizată în managementul acestei complicații este reprezentată de hemostaza prin coagulare. Această tehnică folosește energia termică pentru a realiza hemostaza și este folosită fie ca o  metodă hemostatică primară, unică, fie în combinație cu alte tehnici.

Tehnicile de hemostază termică includ: hemostaza termică de contact (electrocoagularea- mono, bi- și multipolară și  termocoagularea) și hemostaza termică fără contact (coagularea cu plasma argon).

Coagularea de contact poate fi utilizată ca terapie de primă linie în hemoragia postpolipectomie în cazul polipilor sesili și poate fi folosită atât în hemoragia care apare imediat după rezecția polipilor colonici, cât și în cea tardivă. Este realizată de obicei cu ajutorul probei calde sau a electrocauterului bipolar.

Coagularea cu plasma argon poate să fie luată în considerare în cazul rezecției polipilor sesili de mari dimensiuni, fiind o tehnică sigură, eficientă și precisă, ideală pentru a coagula suprafețe mari de țesut ale defectului postpolipectomie.