INFORMAREA PACIENȚILOR DESPRE COLONOSCOPIE

Medicii recomandă screeningul pentru persoanele fără simptome pentru a căuta posibilele leziuni preneoplazice (polipii colonici) sau chiar cancerul de colon într-un stadiu incipient. Cancerul colorectal diagnosticat în stadiul inițial oferă cele mai mari șanse de vindecare. S-a demonstrat că screeningul va reduce riscul de cancer de colon.

Colonoscopia este efectuată de un medic cu experiență în procedură și durează aproximativ 30-45 de minute. Există și posibilitatea ca pe întreg parcursul procedurii să se utilizeze un medicament administrat intravenos care să adoarmă pacientul, însă acesta se administrează în anumite condiții. În timpul unei colonoscopii, persoana investigată este poziționată pe partea stângă, pe masa de examinare. Medicul folosește un endoscop, un instrument tubular lung, flexibil, care transmite în timp real imagini ale întregului colon, astfel încât specialistul să observe o posibilă leziune. Colonoscopul este introdus prin orificiul anal, avansează prin rect, colon descendent, colon transvers, colon ascendent și ajunge la cealaltă extremitate a intestinului gros, cecul. Examinarea amănunțită se realizează în timpul retragerii endoscopului.

Dacă este necesar, polipii sau alte tipuri de țesut anormal pot fi îndepărtați cu ajutorul endoscopului în timpul unei colonoscopii. În timpul colonoscopiei, dacă este cazul, medicul poate preleva probe de țesut pentru efectuarea examenului histopatologic.