Te preocupă sănătatea ta și a familiei tale?
Fă-ți timp să afli mai multe despre cancerul colorectal!
E o problemă importantă de sănătate;
Acționează fără simptome în faza de început;
Din ce în ce mai mulți oameni descoperă boala când e prea târziu;
Poți acționa pentru a preveni îmbolnăvirea;
Poți trata boala dacă o descoperi la timp.
Îți oferim gratuit servicii medicale pentru prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal.
Dacă ai între 50 și 74 de ani trebuie să urmezi cel mult zece pași simpli
1. Întreabă medicul de familie dacă știe programul de screening pentru cancerul colorectal.
2. Află lista medicilor de familie implicați în program și identifică-l pe cel mai aproape de casa ta.
3. Fă o programare și află ce documente trebuie să aduci pentru a beneficia de program.
4. Vei fi invitat la medic, unde vei completa un chestionar de risc și simptome.
5. După analizarea chestionarului, medicul decide dacă trebuie să faci testul de Hemoragie Ocultă Imunochimic în Fecale (FIT) sau dacă este nevoie de alte investigații.
6. Testul FIT este gratuit și se realizează în laboratoare de analize specializate și avizate. Recoltarea se face acasă, de către pacient, conform îndrumărilor medicului. Simplu și rapid!
7. Dacă rezultatul testului dumneavoastră este NEGATIV, veți fi informat în scris, printr-o scrisoare de informare. Nu mai trebuie să vă faceți griji, sunteți sănătos!
8. În cazul în care rezultatul este POZITIV, informarea se va transmite telefonic. Medicul te va consilia pentru a efectua colonoscopia.
9. Colonoscopia se realizează gratuit, sub îndrumarea specialiștilor de la Centrul de Gastroenterologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova.
10. În urma efectuării colonoscopiei, medicul specialist va stabili diagnosticul final și tratamentul, în funcție de rezultat.
Ce este cancerul colorectal
Cancerul colorectal cuprinde tumorile maligne ce apar la nivelul intestinului gros (colon) și rectului.
Cât de frecvent este cancerul colorectal?
Cancerul colorectal reprezintă a treia neoplazie ca frecvență la nivel mondial. Este responsabil de peste 1 900 000 de cazuri noi și 935 0000 de decese în anul 2020.
În Romania, cancerul colorectal se situează pe locul 4, cu o incidență de 30,9 cazuri noi la 100 000 de locuitori. Această incidență are o valoare de 4 ori mai mare la pesoanele cu vârsta cuprinsă între 50-74 de ani decât în populația generală. Cancerul colorectal este cel mai diagnosticat cancer în randul bărbatilor în 10 din cele 191 de țări din întreaga lume, fiind mai frecvent la bărbați decât la femei și de 3-4 ori mai frecvent în țările dezvoltate decât în țările aflate încă în creștere economică sau socială.
Care sunt factorii care cresc riscul de apariție al cancerului colorectal?
Cel mai frecvent, cancerul colorectal apare ca urmare a unei acumulări de mutații genetice, care au ca rezultat final dezactivarea genelor tumorale supresoare (genele care previn apariția cancerului) și activarea oncogenelor (genele care sunt responsabile de apariția cancerului).
Factorii care cresc riscul de apariție al cancerului colorectal sunt împărțiți în două categorii: modificabili și nemodificabili.
Factorii de risc modificabili sunt cei care pot fi gestionați de către pacient și sunt reprezentați de:
- Obezitate
- Stil de viață sedentar
- Consum de carne roșie și carne procesată, mai ales dacă este gătită la temperaturi înalte
- Aport excesiv de alcoolul
- Tutunul
Factorii de risc nemodificabili nu pot fi influențați de către pacient și sunt reprezentați de:
- Vârstă, fiind cunoscut faptul că persoanele peste 50 de ani au un risc mult mai crescut de a dezvolta cancer colorectal comparativ cu restul populației;
- Istoric personal sau familial de cancer colorectal sau polipi colonici adenomatoși;
- Apartenența la familii cu sindroame de polipoză familială sau cancer colorectal ereditar nonpolipozic - sindrom Lynch;
- Istoric personal de boală inflamatorie intestinală (boala Crohn sau colita ulcerativă);
- Diabetul zaharat de tip 2.
Cum este diagnosticat cancerul colorectal?
Pacientul este evaluat clinic de către medic, iar dacă se ridică suspiciunea de cancer colorectal acesta este îndrumat să efectueze diverse explorări paraclinice.
Principalele investigații utile în diagnosticul cancerului colorectal sunt:
- Analize de sânge care pot pune în evidență anemia.
- Efectuarea testelor de hemoragii oculte din scaun.
- Colonoscopia reprezintă investigația de elecție pentru pacientul care prezintă un risc mare de a avea cancer colorectal. Această procedură evidențiază direct tumora și oferă posibilitatea de a preleva biopsii de la nivelul acesteia care vor fi trimise și interpretate ulterior de un anatomopatolog ce va stabili diagnosticul de tumoră malignă sau benignă în urma examenului histopatologic. Totodată, prin colonoscopie se poate efectua și tratamentul endoscopic pentru cancerele aflate într-un stadiu incipient la momentul diagnosticului. Un alt rol important al colonoscopiei este acela de a evidenția leziunile preneoplazice, benigne, precum polipii colonici și de a le rezeca endoscopic, prevenind astfel transformarea lor în tumori maligne. Colonoscopia este examinarea definitivă atunci când alte teste de screening precum cel de hemoragii oculte (FIT) sunt pozitive.
- Examinarea imagistică cu ajutorul tomografiei computerizate sau prin rezonanță magnetică, în cazul în care medicul curant o recomandă.
Cum tratăm cancerul colorectal?
Tratamentul cancerului colorectal se efectuează în funcție de stadializare și este dictat de o echipă multidisciplinară alcătuită din medic gastroenterolog, chirurg, oncolog, anatomopatolog, radioterapeut și radiolog.
Dacă pacientul este diagnosticat într-un stadiu precoce, tratamentul poate fi efectuat endoscopic.
În cazul în care pacientul este diagnosticat într-un stadiu mai avansat, metodele terapeutice pot fi reprezentate de tratament chirugical, radioterapie, tratament medicamentos (chimioterapie, tratament țintit molecular) precum și combinații ale acestora.
Noțiunea de SCREENING
Scopul programelor de screening al cancerului colorectal este de a identifica această boală într-un stadiu incipient, când tumora este localizată și de cele mai multe ori nu determină simptome evidente. În cazul în care cancerul colorectal este diagnosticat în acest stadiu se poate discuta de un tratament cu intenție curativă, cu o speranță de viață pentru pacient asemănătoare populației generale.
Ca prim pas se recomandă o discuție cu medicul de familie, care, cu ajutorul anamnezei amănunțite și prin completarea unui chestionar de către pacient, va stabili ce risc prezintă pacientul de a avea sau de a dezvolta în viitorul apropiat cancer colorectal.
În principal, în screeningul cancerului colorectal sunt efectuate două investigații. Prima investigație poate fi reprezentată de efectuarea unui test de hemoragii oculte, de preferat prin metoda imunologică – FIT, care pune în evidentă prezența unei surse de sângerare la nivelul tractului digestiv.
Următorul pas este reprezentat de efectuarea colonoscopiei, care reprezintă investigația de elecție pentru pacientul ce prezintă un risc mare de a dezvolta cancer colorectal. Conform ghidurilor actuale, colonoscopia ar trebui indicată atât bărbaților cât și femeilor cu vârsta peste 50 de ani.