O complicație rară care poate să apară în timpul rezecției endoscopice a polipilor colonici este perforația. Printre tehnicile de prevenire a acestei complicații se numără injectarea la nivelul submucoasei a unei soluții care poată sau nu să conțină adrenalină (diluție 1:10.000 sau 1:20.000). Riscul de perforație este mai mare în cazul polipilor sesili sau plați, astfel că, în cazul polipilor cu diametrul mai mare de 10 mm, ghidurile europene recomandă injectarea submucosală înaintea polipectomiei care se efectuează cu ansa la cald.
Prin injectarea submucosală, stratul cel mai superficial în care se află celulele divizate în exces – mucoasa – este separat de musculara proprie a peretelui colonului prin formarea unei “perne” de lichid. În final, se elevează mucoasa și astfel se izolazează țesutul înainte de a fi prins cu ansa, reducând astfel injuria termică a straturilor profunde, riscul de perforație sau de sângerare și facilitând rezecția completă/en-bloc a polipului.
Injectarea cu adrenalină are și efect hemostatic și poate fi folosită și în cazul apariției sângerărilor postpolipectomie, însă trebuie utilizată în asociere cu alte tehnici de hemostază, pentru prelungirea și consolidarea efectului.
Foto: Injectarea submucosală anterior polipectomiei endoscopice