RECOMANDĂRI ÎN POLIPECTOMIA ENDOSCOPICĂ ÎN FUNCȚIE DE PATOLOGIA ȘI MEDICAȚIA PACIENTULUI (I)

Anterior rezecției endoscopice a polipilor colonici este importantă ajustarea tratamentului anticoagulant conform recomandărilor medicului gastroenterolog.  Anticoagulantele orale utilizate uzual sunt reprezentate de clasa cumarinicelor (acenocumarol) și de clasa anticoagulantelor orale directe (DOAC) din care fac parte dabigatranul, rivaroxabanul, apixabanul și edoxabanul.

În ceea ce privește pacienții aflați sub tratament cu anticoagulante cumarinice, recomandările sunt:

  • Dacă pacientul este cunoscut cu fibrilație atrială fără patologie valvulară sau cu proteză valvulară metalică în poziție aortică, proteze valvulare biologice, istoric de tromboembolism venos în urmă cu mai mult de trei luni sau trombofilie, se oprește administrarea de acenocumarol cu cinci zile înainte de efectuarea procedurii. Pentru efectuarea polipectomiei se recomandă ca valorea INR să fie ≤ 1.5.
  • Dacă pacientul este cunoscut cu fibrilație atrială și proteze valvulare sau stenoză mitrală, cu proteză valvulară metalică în poziție mitrală sau cu istoric de tromboembolism venos în ultimele trei luni, se oprește administrarea de acenocumarol cu cinci zile anterior endoscopiei. La două zile după întreruperea tratamentului cu anticoagulante cumarinice se începe administrarea heparinelor cu greutate moleculară mică. Ultima doză de HGMM administrându-se cu ≥ 24 de ore anterior procedurii.
  • În ambele situații se reîncepe administrarea de acenocumarol în doza zilnică obișnuită, după efectuarea polipectomiei, în aceeași seară.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.