ROLUL DIETEI ÎN APARIȚIA CANCERULUI COLORECTAL

Dieta joacă un rol important în apariția cancerul colorectal, aceasta nu poate preveni în mod direct apariția cancerului colorectal, dar poate  poate influența riscul de a dezvolta acest tip de cancer și poate juca un rol semnificativ în tratamentul și recuperarea pacienților diagnosticați cu această afecțiune.

Consumul crescut de carne roșie, grăsimi animale, cât și aportul caloric total au fost asociate cu un risc crescut de apariție a cancerului colorectal. Anumiți aditivi alimentari, precum azotatului și nitritului de sodiu, folosiți în procesul de conservare a cărnii, sunt considerați posibil carcinogeni.

O alimentație săracă în fibre vegetale constituie un alt factor de risc pentru apariția acestei neoplazii. Fibrele vegetale scurtează timpul de tranzit intestinal (cu reducerea contactului între potențialii carcinogeni intestinali și mucoasa colonului) și  ajută de asemnea la eliminarea agenților carcinogeni, prin influențarea metabolismului acizilor biliari și reducerea pH-ului colonic.

Consumul excesiv de alcool și fumatul reprezintă de asemenea factori de risc.

Astfel, o dietă echilibrată, bogată în fibre vegetale, vitamine și minerale și menținerea unei greutăți adecvate prin intermediul dietei și activității fizice pot reduce riscul de apariție al cancerului colorectal.