Cancerul colorectal este cea mai frecventă neoplazie malignă din sfera gastrointestinală. Ultimele date despre impactul acestei patologii asupra populației generale arată că în anul 2020 cancerul colorectal a fost responsabil de peste 1.900.000 de cazuri nou diagnosticate și peste 900.000 de decese.
Studiile au arătat ca în SUA, implementarea programului de screening a cancerului colorectal a dus la o scădere a incidenței cu 25,5% și respectiv cu 52,4 % a mortalității prin această boală.
Screeningul reprezintă orice tip de activitate cu scop preventiv ce contribuie la menținerea sau îmbunătățirea stării de sanatate și la reducerea morbidității și mortalității determinate de o anumită afecțiune. Deși screeningul unei populații poate fi destul de costisitor, acesta este argumentat de faptul că afecțiunea vizată are o incidență crescută în populația screenată și totodată de faptul că în absența acestei activități, boala căutată ar fi diagnosticată în stadii avansate, foarte greu de tratat, consumatoare de resurse umane și financiare mult mai mari.
Cancerul colorectal afectează mai frecvent sexul bărbătesc și este mai des diagnosticat la pesoanele peste 50 ani. Simptomatologia acestuia variază în funcție de stadiu. Dacă este diagnosticat precoce, are un prognostic bun în urma tratamentului care are rol curativ.
Deoarece în fazele incipiente cancerul colorectal nu prezintă simptome specifice, este diagnosticat frecvent în stadii avansate. Pentru a diminua efectele diagnosticului tardiv, la nivel mondial există acum programe de screening prin care populația cu risc crescut în dezvoltarea cancerului colorectal beneficiază de servicii de prevenție, diagnostic precoce și tratament.