Sesiune de informare și instruire dedicată medicilor de familie parteneri din județele Gorj și Vâlcea

Medicii de familie din județele Gorj și Vâlcea, implicați în proiect, au beneficiat miercuri, 29 septembrie, de o sesiune de informare și instruire privind  circuitul documentelor și al pacienților incluși în grupul țintă. Activitățile specifice s-au desfășurat în Aula Magna a Universității de Medicină și Farmacie din Craiova.

Prof. Univ. Dr. Dan GHEONEA, director științific al proiectului și Prof. Univ. Dr. Ion ROGOVEANU, expert medical grup țintă, au explicat participanților care sunt obiectivele acestu proiect și implicațiile lui asupra pacienților, familiilor acestora și a comunităților din care fac parte. Șef Lucr. Univ. Dr. Carmen Oancea, expert medical grup țintă, a punctat importanța implicării medicilor de familie în reușita acestui proiect, iar Alina Cristina IONESCU, coordonator identificare, mobilizare și suport a vorbit despre circuitul documentației în procesul de înrolare a pacienților. Soluțiile IT puse la dispoziția medicilor de familie în înscrierea și sceeningul pacientului au fost expuse de  Ing. Dr. Cătălin MANEA, expert grup țintă în cadrul proiectului.

Deoarece un rol important în evaluarea riscului de cancer îl reprezintă efectuarea testul care detectează hemoragiile oculte fecale prin metodă imunochimică (), experții clinicii de analize medicale Biolclinica, contractanți ai serviciilor de laborator în cadrul proiectului, au prezentat metodele corecte de recoltare și depozitare a probelor de laborator specifice testului FIT. Conf. Univ. Dr. Costin Teodor STREBA – expert medical colectare și procesare date medicale a vorbit despre impactul colonoscopiei asupra pacientului în procesul de screening, procedură vitală în identificarea cancerului colorectal la pacienții cu risc crescut.

În încheierea acțiunii, medicii de familie prezenți au vizitat  Centrului de Prevenție a Cancerului Colorectal și Centrul de Imagistică din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, ambele structuri medicale având roluri esențiale în procesele medicale specifice prevenției, diagnosticării și tratării cancerului colorectal.