TESTELE PENTRU DETERMINAREA HEMORAGIILOR OCULTE ÎN SCAUN- AVANTAJELE UTILIZĂRII TESTULUI IMUNOCHIMIC FECAL (FIT)

Testele de hemoragii oculte din scaun sunt folosite pentru a detecta prezența în scaun a sângelui care nu poate fi observat cu ochiul liber. Aceste teste sunt importante pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor intestinului și pot ajuta la depistarea unor probleme medicale grave, precum  cancerul colorectal.

Există mai multe tipuri de teste pentru determinarea hemoragiilor oculte din scaun, iar unele dintre cele mai des utilizate  includ testul pe bază de guaiac (Hemoccult) și  testul imunochimic fecal (FIT).

FIT este considerat mai sensibil și mai specific decât gFOBT, poate detecta niveluri mai mici de sânge în scaun și are mai puține șanse de a produce rezultate fals pozitive. În mod obișnuit, FIT are avantajul că nu necesită restricții alimentare. În cazul utilizării gFOBT, pacienții trebuie să  evite consumul anumitor alimente și medicamente care ar putea interfera cu testul (preparatelele din carne roșie, vitamina C și antiinflamatoare nesteroidiene).

Un alt avantaj al utilizării testului imunochimic fecal este reprezentat de necesitatea colectării unei singure probe din scaun, comparativ cu testul pe bază de guaiac care impune recoltarea mai multor probe în decursul a mai multor zile.

Astfel, s-a dovedit că  aderența la screening este mai mare pentru testele imunochimice (FIT), actual acestea fiind preferate în programele de screening ce utilizează testarea din materii fecale.