CARE ESTE MOMENTUL OPORTUN ÎN CARE TREBUIE SĂ ÎNCEPEM SCREENING-UL PENTRU CANCERUL COLORECTAL?

Momentul potrivit pentru începerea screening-ului pentru cancerul colorectal depinde de vârstă, factorii de risc și istoricul medical individual.

Riscul de dezvoltare al cancerului colorectal crește odată cu înaintarea în vârstă și este în cele mai multe dintre cazuri diagnosticat la pacienți cu vârsta de peste 50 de ani.  Astfel, pentru persoanele cu risc mediu , majoritatea ghidurilor recomandă începerea screeningului pentru cancerul colorectal la vârsta de 50 de ani.

La persoanele cu risc crescut, precum cele cu istoric de cancer colorectal în familie sau cu anumite afecțiuni genetice precum sindromul Lynch sau sindroamele polipozice, screening-ul ar trebui să fie început mai devreme iar procedurile de screening efectuate la intervale mai mici de timp. De asemenea, pacienții cunoscuți cu boli inflamatorii intestinale asociază un risc mai mare de apariție a cancerului de colon sau rect, motiv pentru care aceștia ar trebui să fie atent monitorizați.

Comunicarea cu medicul este esențială pentru stabilirea momentului oportun de a începe screeningul acestei neoplazii. Anamneza riguroasă și respectarea ghidurilor recomandate pot contribui semnificativ la depistarea timpurie și pot face o diferență semnificativă în tratamentul și recuperarea ulterioară.