CROMOENDOSCOPIA VIRTUALĂ ÎN DIAGNOZA DIFERENȚIATĂ A CANCERULUI COLORECTAL

Caracterizarea endoscopică prin lumină albă poate ridica suspiciunea de polip malign cu evoluție către cancer colorectal prin aprecierea morfologiei, dimensiunii, localizării și modificării morfologice maligne brute cu aspect infiltrativ, vegetant.

Ca metode auxiliare precum Narrow Band Imaging sunt aplicate tehnicile de identificare a capilarelor și a modelului de suprafață al polipului, cu scopul de a putea oferi mai multe informații endoscopistului cu privire la potențialul de malignizare și de a prezice caracteristicile histologice.

Narrow Band Imaging sau cromoendoscopia este o tehnologie de imagistică optică care îmbunătățește vizibilitatea vaselor și a altor țesuturi de pe suprafața mucoasei. Un filtru special este activat electronic printr-un comutator din endoscop care va urmări utilizarea luminii ambientale cu lungimi de undă de 415 nm (albastru) și 540 nm (verde).

Narrow Band Imaging funcționează prin filtrarea spectrului luminii albe în lungimi de undă specifice luminii care sunt absorbite de hemoglobină și pătrund doar pe suprafața țesutului uman. Deoarece absorbția maximă a luminii de către hemoglobină are loc la lungimile de undă precizate anterior, vasele de sânge vor apărea foarte întunecate, îmbunătățind vizibilitatea lor, dar  permițând și identificarea altor structuri de suprafață. Tehnica vine în beneficiul medicului care efectuează colonoscopia și permite identificarea unor zone cu potențial de malignitate.