FACTORII DE RISC ÎN CANCERUL COLORECTAL PE CARE ÎI POȚI SCHIMBA

O serie de obiceiuri nesănătoase sunt asociate cu apariția cancerului colorectal. Corectarea acestora, poate elimina sau reduce semnificativ incidența patologică.

  • Dieta săracă în fibre vegetale și bogată în grăsimi și carne procesată;

Alimentația are un rol major pentru apariția cancerului de colon și rect. Consumul crescut de carne roșie și de grăsimi animale (lipide saturate) este asociat cu un risc crescut de apariție a canceului colorectal. Alimentația săracă în fibre vegetale (ce acționează prin scurtarea timpului de tranzit intestinal prin diluarea, adsorbția și eliminarea agenților carcinogeni, prin influențarea metabolismului acizilor biliari și reducerea pH-ului colonic) constituie alt factor de risc pentru apariția cancerului colorectal.

  • Sedentarismul;

Lipsa activității fizice regulate poate determina apariția cancerului colorectal.

  • Obezitatea;

O greutate peste cea normală este de asemenea un factor de risc în apariția acestei afecțiuni.

  • Consumul de alcool;

Chiar şi consumul în cantităţi mici vă poate supune unui risc mai ridicat de a dezvolta cancer colorectal.

  • Fumatul;

Crește riscul de a dezvolta polipi colorectali mari, care sunt recunoscuți ca leziuni precanceroase.