Examenul histopatologic al materialului bioptic al polipilor și tumorilor colorectale este efectuat de către medicul anatomopatolog în laboratorul de specialitate și va stabili diagnosticul de benignitate sau malignitate.
În funcție de riscul de transformare malignă, polipii colonici se clasifică în polipi neoplazici (adenoame tubulare, tubulo-viloase, viloase și adenoame serate) și non-neoplazici (polipi hiperplazici, inflamatori și hamartoame). Examenul histopatologic oferă de asemenea informații referitoare la prezența și gradul de displazie al polipilor – displazie de grad scăzut (ușoară sau moderată) sau grad înalt (severă). Indicația de reevaluare colonoscopică ține cont de numărul, tipul histopatologic al polipilor și prezența displaziei.
În caz de cancer colorectal, examenul histopatologic va evidenția tipul/subtipul, majoritatea acestor tumori fiind adenocarcinoame. Examenul microscopic al fragmentelor bioptice oferă informații și despre gradul de diferențiere al tumorii – G1 (bine diferențiate), G2 (moderat diferențiate), G3 (slab diferențiate) și G4 (nediferențiate).