REZULTATELE PARȚIALE ALE SCREENINGULUI ÎN DIAGNOSTICUL PRECOCE AL CANCERULUI COLORECTAL: 12.000 DE PERSOANE ÎNROLATE, PESTE 8000 TESTATE

În cadrul proiectului Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal’’, aproximativ 90 de medici de familie s-au implicat în informarea a peste 30.000 de persoane din regiunea Sud-Vest Oltenia.

Aproximativ 12.000 de olteni au fost deja înrolați în platforma online, peste 8000 au efectuat testul FIT și 93% dintre aceștia au avut un rezultat negativ. Pacienții care au avut testul FIT pozitiv au fost îndrumați către următorul test, colonoscopia, procedură ce se efectuează cu echipamente de ultimă generație, la Centrul de Prevenție din cadrul UMF Craiova, de medici specialiști gastroenterologi cu experiență.

Rezultatele colonoscopiilor efectuate până în acest moment în cadrul proiectului de screening arată că peste 83% din cei evaluați au fost diagnosticați cu polipi colonici iar marele avantaj este că majoritatea acestor leziuni premaligne au fost rezecate în timpul aceleiași colonoscopii, astfel că pentru o perioadă destul de mare de timp pacientul nu va mai avea nevoie de o astfel de explorare. Alte leziuni depistate în timpul colonoscopiei au fost diverticulii colonici necomplicați, la peste 25%, hemoroizii interni și/sau externi la 87% iar la 2% s-a depistat o boală inflamatorie intestinală.

În ceea ce privește impactul direct al acestui program de screening, un procent de 7,4% dintre cei care au ajuns să efectueze colonoscopia au fost diagnosticați cu cancer colorectal. După ce a fost pus diagnosticul, următoarea etapă a fost să i se asigure pacientului investigații suplimentare pentru stabilirea extensiei neoplaziei. Majoritatea procedurilor au fost efectuate cu sedare, sub stricta supraveghere a medicului anestezist.

Rezultatele parțiale ale programului de screening arată că incidența cancerului colorectal crește odată cu înaintarea în vârstă, de la 3,56 % la pacienții cu vârste cuprinse între 50 și 54%, la 9, 90% la pacienții cu vârste cuprinse între 70 și 74 de ani.

Acest program de screening al cancerului colorectal  va dura până la finalul anului următor, decembrie 2023.