Medicul de familie trebuie să informeze pacientul despre rolul alimentației în patogenia cancerului colorectal. Alimentația se află in centrul atentiei mai multor studii medicale. Cancerul colorectal se întâlnește mai des în regiunile unde în alimentație predomină carnea și sunt reduse alimentele vegetale. Dieta bogată în carne duce la creșterea concentratiei de acizi grași care în procesul digestiei se transformă în agenți cancerigeni. Substanțe cancerigene se obțin prin prelucrarea termică irațională a alimentelor, cum ar fi afumarea cărnii și pestelui. Ca rezultat al acțiunii substanțelor cancerigene asupra genomului celular se petrec mutații, translocații, ce duc la transformarea celulei în una canceroasă.
Cantitatea crescută de fibre vegetale măreste volumul maselor fecale și leagă diferiți agenți cancerigeni, scurtează timpul tranzitului prin colon, micșorând astfel timpul de expunere al mucoasei colonului la acțiunea metaboliților cancerigeni.
În prevenția cancerului colorectal este recomandată evitarea zahărului și a excesului de alimente cu indice glicemic crescut, a alimentelor procesate în detrimentul alimentelor proaspete, integrale, precum și evitarea excesului de carne, în special a celei procesată. Este indicată chiar alternarea perioadelor în care se consumă proteine animale cu perioade în care accentul este pus pe aportul de proteine de proveniență vegetală. Nu în ultimul rând, se recomandă consumul legumelor – care trebuie să reprezinte jumătate din tot ce mâncăm – și al fructelor proaspete.